wtorek, 9 października 2012

Mięsne leczo z cukinią na leśenj polanie

Dzisiaj zapanowała u nas absolutna jesień, a co jest dobre na jesień?
Rozgrzewająca herbatka lub grzaniec piwny, który sobie ostatnio przyrządziłam, a do tego pyszne żarełko :). Ponieważ mamy jesień, wykorzystuję jej dary do potraw, więc ostatnio znowu zrobiłam leczo z cukinii, bo cukinię kocham niemiłosiernie. Tym razem wersja z mięskiem, a raczej jego dwoma wersjami. Zapraszam do gotowania z Martuchą :)


Przepis na mięsne leczo z cukinii na leśnej polanie:

Co potrzebujemy na porcję dla 4 os.?

- 5 średniej wlk. cukinii
- 4 pętka dobrej kiełbasy
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 garście pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w zalewie własnej całych (ja zawsze kupuję w Biedronce :)
- 1 karton przecieru pomidorowego (podobnie - Biedronka)
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, zioła do smaku

Jak się za to zabrać? :)

Cebulę obieramy i kroimy na kawałki wedle uznania, następnie smażymy na małym ogniu tak, aby się ładnie zeszkliła. W między czasie, od czasu do czasu mieszając, obieramy pieczarki i kroimy na ćwiartki. Kiedy cebula będzie podsmażona, dodajemy do niej pieczarki i dusimy do momentu, aż będą wystarczająco miękkie. Możemy dodać do nich sól, pieprz i zioła (oregano, zioła prowansalskie). 

Cukinie obieramy (3 szt. w całości, 2 co drugi plasterek jak na zdj.), kroimy w 1 cm. kostki i wrzucamy do głębokiej patelni z mocno rozgrzanym olejem (oleju minimalnie). Obsypujemy ziołami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (czosnek koniecznie jak wszystko zacznie się dusić, aby się nie spalił na oleju). 

Musimy uważać, aby cukinia nie zrobiła się za miękka, aby nie uzyskać paciajki (m. in. w tym celu obieraliśmy cukinię co drugi plasterek). Pierś kurczaka filetujemy i smażymy na pogrzanym oleju (wcześniej doprawioną do smaku) na rozgrzanej, niewielkiej ilości oleju, gdy wystygnie dorzucamy do cukinii, najlepiej przedzierając ją palcami na małe kawałki wzdłuż włókien. kurczak może być też ugotowany na parze, albo po prostu w wodzie z ziołami, solą i pieprzem, aby był zdrowszy.
Kiedy cukinia i pieczarki są gotowe, przerzucamy pieczarki wraz z cebulą do cukinii, dodajemy pomidory w puszce, przecier i kiełbasę pokrojoną w połówki plasterków. Doprawiamy i dusimy co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa są wystarczająco miękkie, wszystko przejdzie swoim wzajemnym smakiem, a cukinia nie jest rozgotowana, potrawa jest gotowa :).

Smacznego!

Lubicie potrawy jednogarnkowe?
Ja je wprost UWIELBIAM!
Do następnego napisania :).
Pa!

12 komentarzy:

  1. Mmmm..wygląda przepysznie, naprawdę. Uwielbiam leczo, ale dodaję dużo papryki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do innej jego wersji też, z resztą w kulinariach zazwyczaj eksperymentuję na tyle, że zawsze wychodzi mi inaczej :)

      Usuń
  2. Uwielbiam leczo, chociaż wolę je w wersji bezmięsnej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku, jak to pysznie wygląda.. wyobrażam sobie jak musiało smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie!


    zapraszam do mnie i do obserwowania mojego bloga.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również chciałam dzisiaj zrobić leczo, ale staneło jednak na zapiekance makaronowej :) W każdym bądź razie wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanki makaronowe też lubię... i ziemniaczane... ja wszystko lubię ;)

      Usuń
  6. Mmmmmmmmm wygląda pysznie! Uwielbiam tego typu dania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada apetycznie. Fajny Twoj blog. Bede tu zagladac. Mam duzo sentymentu do Mazur, sama jestem Podlasianka :)
    Zapraszam do Norwegii na naszego bloga www.katejano.com
    "Tysz" gotujemy ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz mnie cieszy, na każdy odpowiem, wszelkie pytania możecie zadawać też tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...